ייפוי כוח מתמשך מה זה בעצם ?
ייפוי כוח מתמשך – הינו מסמך משפטי ייחודי במינו ואפשרות לעריכתו די מהפכנית בארצנו. מדובר בתיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962.
ייפוי כוח מתמשך' הוא מסמך משפטי המאפשר לכל בגיר (מעל גיל 18) לקבוע מה יקרה או מי ייטפל בענייניו בעתיד ובאיזה דרך, במקרה שבעתיד לא יוכל לטפל בעניינים אלו בכוחות עצמו בשל התדרדרות במצבו הפיזי או הקוגניטיבי (למשל כתוצאה מדמנציה, תאונה או מהחמרה הנובעת ממחלה).
מה ההבדל בין ייפוי כוח רגיל לבין ייפוי כוח מתמשך?
בייפוי כוח רגיל, כאשר הממנה (בן אדם שנותן ייפוי כוח) מאבד את כשירותו מאבד גם תוקפו של מסמך ייפוי הכוח, שנקבע בזמן שהממנה היה כשיר. למשל במקרה שאדם מינה מיופה כוח כשהיה כשיר, ומאוחר יותר איבד את שפיותו, גם ייפוי הכוח איבד את תקפותו.
התיקון לחוק נועד לכבד את רצונו של הממנה בצורה שתאפשר לו לקבוע מבעוד מועד את עתידו, גם אם בעתיד יאבד את כשירותו לקבלת החלטות. כלומר, ייפוי כוח מתמשך לא רק שלא יאבד את התוקף, אלא ההפך – הוא יכנס לתוקף רק כאשר הממונה יאבד את כשירותו ושפיותו או במועד אחר או נסיבות אחרות, אשר יקבע הממונה מראש.
חשוב לציין, כי לצורך כניסתו ייפוי כוח מתמשך לתוקף לא נדרשת החלטה כלשהי של בית המשפט.
את מה אוכל לקבוע בייפוי כוח מתמשך?
פוטנציאל של אפשרויות לקביעה בייפוי כוח מתמשך רחב ומגוון מאוד, תוך שניתן לבן אדם זכות לשלוט בעתידו מכל הבחינות.
להלן דוגמא לעריכת ייפוי כוח מתמשך קלסי. ממנה בוחר אדם (מיופה כוח) אשר יוסמך בעתיד לפעול בשמו, כאשר לא יוכל לקבל החלטות הקשורות לעניינים אישיים, רפואיים או לענייני רכוש. אפשר למנות מיופה כוח לכלל העניינים או רק לעניינים מסוימים.
אין הכרח שימונה מיופה כוח אחד. תיקון החוק מתיר לאדם למנות מספר מיופיי כוח בווריאציות שונות. למשל מינוי של שני מיופיי כוח, כאשר השני ייכנס לתפקיד במקרה ומיופה הכוח הראשון לא יוכל לבצע את הנדרש. כמו כן, יכול אדם לקבוע מספר מיופיי כוח לתחומים שונים בחייו.
בתחום האישי יכול אדם להאציל סמכויות למיופה כוח בתחומים שונים הנוגעים לחייו היום-יומיים, כמו; רווחתו האישית ובריאותו. בתחום הפיננסי יכול אדם לקבוע מיופה כוח שיטפל בנכסיו, בכספיו ובהתחייבויותיו הכספיות.
אופציות נוספות לעריכה
ישנה גם האפשרות לממנה לתת למיופה כוח ההנחיות המקדימות שבהן "יפרט את רצונו לגבי החלטות עתידיות שיתקבלו בשמו או פעולות שיינקטו בשמו". כלומר, בן אדם רשאי להדריך מיופה כוח מראש על רצונו של בן אדם איך ומה לעשות במקרה כזה או אחר.
מסלול נוסף של תכנון עתידי של האדם הינו מתן הנחיות מקדימות לצורך מינו אפוטרופוס. מסלול "הנחיות מקדימות" מתאים לאלו שרוצים למנות אפוטרופוס מסוים בעתיד וכעת לא רוצים להחתים אותו על הסכמה; או למי שלא יודע מי יתמנה כאפוטרופוס ואולם רוצה להשאיר הנחיות לאפוטרופוס שיתמנה בעתיד; למי שרוצה מעורבות ביהמ"ש ב"רגע האמת". במקרה של עריכה והפקדה של מסמך "הנחיות מקדימות" – אפוטרופוס יתמנה על ידי בית המשפט, אך בהתחשב בהנחיות שנתן הממונה מראש.
תת האפשרויות הניתנות לעריכה לאחר התיקון הנזכר זה "מסמך הבעת רצון". מסמך זה נותן אפשרות תכנון עתידי של האפוטרופוס הנוכחי לגבי ילדיו או קרובו, בחייו או לאחר פטירתו. כאן שוב הכוונה ל"בחייו" הינה שבמידה והאפוטרופוס יחדל בחייו להיות מסוגל לדאוג בן לבן אדם התלוי בו (למשל, קטין). מסלול זה מתאים למי שרוצה שימנו אפוטרופוס מחליף מסוים או שהאפוטרופוס המחליף יבצע הנחיות מסוימות. מסלול זה יכול להתאים, למשל, להורים יחידנים או הורים במוגרים.
איך עורכים ייפוי כוח מתמשך?
מסמך קביל של 'ייפוי כוח מתמשך' חייב להיערך בידי עורך דין, אשר עבר הכשרה מיוחדת בעריכת ייפוי כוח מתמשך. משרד עורכת הדין ורה קירשטיין בקי בפרטי פרטיו של התיקון לחוק החדש. צוות המשרד עבר הכשרה המאפשרת לתת מענה מלא לתיקון החדש של החוק:
- הצגת עיקרי התיקון לחוק בדרך בהירה ללקוחות.
- פרישה והצגה של כל תחומי החיים שלגביהם יכול אדם להאציל סמכויות באמצעות יופיי כוח מתמשך.
- עריכת ייפוי כוח מתמשך כמסמך משפטי קביל שמעגן את זכויותיו של אדם בעתיד.
קביעת מיופיי כוח בהווה מאפשרת לאדם לשמור על כבודו ועל זכיותיו בעתיד. אל תחכו שיהיה מאוחר מדי ולכן וצרו עמנו קשר לעריכת ייפוי כוח מתמשך עוד היום.