גישור משפחתי
הגדרת גישור
החוק מגדיר את המושג 'גישור' כהליך שנועד לגשר בין בעלי הדין (אנשים, חברות או גופים מוסדיים), על מנת להביאם לידי הסכמה ליישוב הסכסוך בדרכי שלום, מבלי שיש למגשר סמכות להכריע בו. הנטייה השגויה היא לחשוב שגישור מיועד בעיקרו לסכסוך שנוצר כתוצאה מהליך גירושין, אך אין זה כך. גישור נעשה בין צדדים שהתגלעה ביניהם מחלוקת בכל עניין ועניין.
מה היתרונות של גישור?
הרציונל העומד מאחורי חלופת הגישור כפתרון לסכסוכים הוא שבמקרים רבים מחלוקת בין צדדים, בעיקר בהליך כמו גירושין, עלולה להימשך שנים רבות, וכשהליך כזה מתנהל בבית משפט בייצוג של שני עורכי דין הוא עשוי להשאיר כל אחד מהצדדים מחוסר כול.
מעבר להיבט הפיננסי יתרון נוסף לתהליך הגישור הוא שעל פי רוב הוא מהיר יותר מהליך שמתנהל בבית משפט. זאת כנראה משום שתחת כותרת ה'גישור' הצדדים מבינים שחלק מההליך כרוך בפשרה, בעוד שבהליך משפטי יש נטייה לחשוב שבעזרת ההתנצחות יכול כל אחד מהם לזכות בנתח גדול יותר. כמו כן, הליך הגישור נחשב בפי רבים כ'ידידותי לסביבה' ובראש ובראשונה עבור הילדים של בני הזוג, אבל גם עבור כל הסובבים את האנשים שהתגלע ביניהם סכסוך.
איך מתנהל הליך גישור?
בשונה מפתרון סכסוך שנערך בבית משפט בהשפעה מכרעת של כל אחד משני עורכי הדין ובקביעה סופית של השופט, הליך גישור נועד ליישב סכסוך בין צדדים כשהשליטה על ההליך ועל סעיפי ההסכם העתידי נמצאים בידיהם של שני הצדדים בסכסוך. בהליך גישור יש אפשרות לערוך הסכם גירושין או לחילופין הסכם שלום בית שיהיה ראוי ביותר לכל אחד מהצדדים.
חשוב להדגיש שברור לכל העוסקים בעניין, שאין מדובר בהליך פילנתרופי שיוביל בסופו לחלום השלום, אלא ברור כי מדובר בהליך שמלכתחילה נמצאים בו שני הצדדים במצב של חוסר הסכמה, כשהמטרה היא להוביל אותם באמצעות שיתוף פעולה ליישוב הסכסוך ללא התערבות משפטית.
ההליך נעשה בתיווכו של מגשר מוסמך, ויש בו מרחב רב לרצון החופשי של כל אחד מהצדדים, כאשר במקרה שאחד מהצדדים או שניהם אינם מרוצים מההליך או מסיכומו, הם רשאים לפרוש מרצון מהליך הגישור מבלי שחלה עליהם חובה להצדיק את המעשה ומבלי שצעד זה יפגע בהליך משפטי עתידי ביניהם. ולמרות זאת, אין הכרח שתהליך הגישור יעשה בין שלושה בלבד: מגשר ושני הצדדים שמעורבים בסכסוך, אפשר שבפגישות הגישור ילווה כל אחד מהצדדים בעורך דין מטעמו.
מכאן מובן שהאחריות על הצלחת הגישור או לאי הצלחתו אינה מוטלת על כתפיו של המגשר בלבד. כל המעורבים בתהליך בעלי יכולת השפעה על יישוב הסכסוך. יתרה מכך, המגשר אינו רשאי לנקוט בעמדה כלשהי, הוא אינו שופט ואינו מתיימר להציג עצמו כך. בהליך הגישור למושגים, כמו; צודק או טועה, מנצח או מפסיד – אין משמעות. חובת המגשר היא לשמור לאורך כל הליך הגישור על גישה ניטרלית ככל האפשר ולפעול לשביעות רצונם של כל אחד מהצדדים.
מה הביטחון של סודיות לדברים שנאמרו בגישור?
אחת השאלות, שעולות בעקבות הפסקת הליך גישור והחזרתו לכותלי בית המשפט, היא האם המגשר יכול להעיד בבית משפט לטובת אחד מהצדדים או כנגדו? החוק מגן על אנשים שעברו תהליך גישור, וקובע שהמגשר מחויב לשמור על סודיות ועל פרטיותם של הצדדים (סעיף 5 לתקנות בתי המשפט, התשנ"ג 1993). המגשר אינו רשאי למסור מידע על הליך הגישור לצד שלישי, ובכלל זה נאסר לזמנו למסור עדות בבית משפט. מעבר לזה, מגשר בעל הסמכה לעריכת דין לא יוכל לייצג אף אחד מהצדדים בבית משפט.
במקרה שהצדדים הגיעו להסכמה באמצעות הליך הגישור, מוגש ההסכם לבית המשפט על מנת לקבל אישור ותוקף משפטי.
נשמח לעמוד לרשותכם להסברים נוספים ובעריכת גישור במשרדנו.