נישואין אזרחיים
נישואין אזרחיים – בישראל מעמדם האישי של אזרחים, בעיקר ענייני נישואין וגירושין, נדונים ונקבעים על פי הדין הדתי. אבל כאשר אזרח אינו שייך לאחת מהדתות שנקבעו בחוק – האזרח מוגדר כ"חסר דת". כאשר ענייניו ומעמדו האישי ידונו על פי דין האזרחי. חשוב לציין, שההכרה של אדם בדתו ורצונו או אי רצונו להשתייך לדת זו או אחרת אינן בעלות משמעות. מדובר בקביעה משפטית עובדתית.
הסיבות לטקס נישואין אזרחי
במקרים מסוימים טקס נישואין אזרחי הוא בחירה, ובמקרים אחרים זוהי האפשרות היחידה של זוג לבוא בברית נישואין.
- יש זוגות, שמתוך בחירה, מעדיפים לקיים טקס חילוני על פני טקס דתי, ולכן בוחרים להינשא בנישואין אזרחיים.
- כאשר מדובר בברית שבין שני אנשים, למשל כאשר אחד מהם יהודי והשני בן דת אחרת, הם אינם יכולים להינשא ברבנות, ולכן האלטרנטיבה היחידה עבורם היא טקס אזרחי.
- ביהדות קיימים מספר סטטוסים שמוגדרים כפסולי חיתון. למשל, כוהן אינם יכול להינשא לאישה גרושה. במקרים כאלה חתונה אזרחית היא האפשרות היחידה עבורם.
חוק ברית הזוגיות לחסרי דת
בשנת 2010 נחקק "חוק ברית הזוגיות לחסרי דת", שמתיר לבני זוג שאינם יהודים, מוסלמים, דרוזים או נוצרים לערוך ברית ולהירשם במרשם הזוגיות במשרד המשפטים. מדובר בחקיקה שנחשבת למהפכה ולבשורה משמחת לזוגות רבים. משמעות החוק היא שבני זוג שמוגדרים כ"חסרי דת" יכולים להינשא בארץ ואינם נדרשים לערוך את הטקס בחו"ל, כפי שהיה עד כה.
זכויות והכרה של מוסדות בתוקף נישואין אזרחיים
עניין הזכויות וההכרה במוסד הנישואין האזרחי על ידי גופים שונים במדינת ישראל הוא מורכב ומושפע מגורמים שונים, ביניהם הנסיבות שהובילו לבחירה בטקס. בכל מקרה במדינת ישראל זוגות שנישאו בטקס אזרחי יזכו לזכויות מעטות ביחס לבני זוג שנישאו ברבנות.
לאורך השנים קבע לעצמו כל מוסד את הקווים המנחים להתייחסותו למעמד נישואין אזרחיים, שרק הולך ונפוץ יותר בארץ. למשל, בית הדין הרבני אינו מכיר מצד אחד במוסד הנישואין האזרחי, אך מצד שני מתקיימים במקרים מסוימים טקסי גירושין ברבנות.
בני זוג יהודים שנישאו בטקס אזרחי, בין שהטקס הרפורמי נערך בארץ ובין שנערך במדינות אחרות, יוכלו להירשם במשרד הפנים בסטטוס 'נשואים'. ובכל זאת הרישום במשרד הפנים אינו מזכה אותם בזכויות משפטיות מלאות, שלהם זכאים בני זוג שנישאו ברבנות.
במקרים שנדרש דיון מכריע בין בני זוג 'פסולי חיתון' יידרש בית הדין הרבני להכיר בתוקפם של הנישואין, אולם לעיתים תידרש התערבותו של בג"ץ.
בית המשפט לענייני משפחה דן ומכריע במקרים של גירושין ובעניינים הכרוכים בו.
ההמלצה שלנו ושרותי המשרד
בכל דרך שתבחרו לבוא בברית הנישואין ההמלצה שלנו היא לערוך הסכם משפטי בין בני הזוג. ואם בחרתם בנישואין אזרחיים עד כמה וכמה שכדאי לערוך הסכם.
הליווי המשפטי לזוגות במשרדה של עו"ד ורה קירשטיין כולל:
- ידע רב בתחום של נישואין אזרחיים, על סוגיהם השונים.
- היכרות עם גופים ממשלתיים ודתיים ועם העקרונות שמנחים כל אחד מהם ביחס לזוגות שנישאו בטקס אזרחי.
- ניסיון בניסוח הסכמי ממון והסכמים לחיים משותפים נכונים ובטוחים יותר.
- היכרות עם מסמך "תעודת זוגיות", וההתייחסות אליו בסביבה המשפטית.
- סיוע בפתיחת בקשה ועריכת נישואין לפי חוק ברית הזוגיות.
אנו מכירים בזכויות ובחובות, באפשרויות ובמגבלות הכרוכות בחייהם של בני זוג שנישאו בנישואין אזרחיים, ועל בסיס זה נמליץ על הדרך הנכונה והטובה ביותר עבורכם בכל אחת מהנסיבות שבהם אתם מתמודדים. מוזמנים לפנות אלינו.