הורות חד מינית
הורות חד מינית – לצד ההתפתחות הגלובלית באו לעולם קבוצות חדשות שמגדירות מחדש את מושג המשפחה בכלל ואת ההורות בפרט. הורות חד מינית מתייחסת להורים לילדים חד מיניים – גברים או נשים.
הדרך להורות משותפת
זוגות חד מיניים יכולים להפוך למשפחה ולהורים לילדים בדרכים שונות. אחת הדרכים היא באמצעות ילדים שהגיעו ממערכות יחסים קודמות של אחד מבני הזוג, או כשאחד מהם היה בעבר בגפו והביא לעולם ילד בהפריה מלאכותית או בעזרתה של אם פונדקאית.
הורות עם ילדים שיוגדרו כ'מעורבים' תתקיים בשלושה מצבים: או בעזרת הפריה מלאכותית, או באמצעות אם פונדקאית או באמצעות הפריה באם פונדקאית. אם מדובר בהליך של הפריה יוגדר המצב כ'הורות משותפת' ולרוב תתלווה אליו חתימה על הסכם בין שני ההורים ובינם לבין צד ג'.
הורות משותפת אצל נשים תתאפשר גם באמצעות תרומה מבנק הזרע. כאן מדובר בתהליך שנחשב לפשוט למדי, אבל יחד עם זאת נמשך זמן רב יחסית. בהורות משותפת של גברים האפשרות הריאלית היא בעזרתה של פונדקאית – אם חיצונית שתישא את ילדם העתידי.
זכויות הורים חד מיניים
לאחר הליך הבאת הילדים לעולם נשאלת שאלת זכויות ההורים החד מיניים על ילדיהם?
ברור מאליו שבמקרה של הורים משותפים שאחד מהם , למשל, אינו ביולוגי, הוא סביר להניח ידרוש לקבל זכויות שוות לאלה של ההורה הביולוגי, כיוון שהם חיים תחת קורת גג אחת ומטפלים יחד בילדים. במקרים כאלה רשאי ההורה שאינו ביולוגי לדרוש שימציאו עבורו צו אימוץ, וזה יינתן רק אם טובת הילד אינה נפגעת כתוצאה מאישור הצו.
אפשרות נוספת לנתינת זכויות היא בעזרת צו הורות פסיקתי, שמתבסס על אישור הורות או על פסיקות דומות שניתנו בעבר. אך למרות שנראה שמדובר בהליך שגרתי ופשוט, מומלץ בשני המקרים להיעזר בשירותיו של עורך דין, כיוון שכמו כל הליך אי אפשר לדעת מראש לאן הוא יוביל.
המסגרת המשפחתית וחוקי מדינה
בני זוג ממין זהה יקבלו התר נישואים מחוץ לישראל, ויזכו להכרה בסטטוס זה גם בארץ. אך הסטטוס אינו מזכה בן זוג שהוא תושב זר בהטבה של הענקת אזרחות, אלא נדרש הליך המתנה מקובל לקבלת אזרחות במשך שבע שנים כפי שנהוג במקרה של "ידועים בציבור".
בהמשך לכך בעת הרחבת המשפחה קובעים חוקי המדינה, שהורים חד מיניים יירשמו כהוריי הילד במרשם האוכלוסין על סמך תעודה התקפה בחו"ל.
בנוסף, יש לציין שהורים חד מיניים הם בעלי זכויות וחובות שוות לכל הורה באשר הוא בנוגע לילדם, ומכאן במקרה של פרידת ההורים נדרשת הכרעה שיפוטית אודות משמורת, הסדרי ראייה ומזונות.
משרדה של עו"ד ורה קירשטיין מעניק ייעוץ וליווי לבני זוג חד מיניים בתהליך של הבאת ילד לעולם:
- ניסוח הסכמים וחוזים להורות משותפת
- הגנת על זכויות של כל אחד מבני המשפחה מול גורמי ממשלה ומול גורמים נוספים בכל הליך.
- מלווה את ההורים בהליך עריכת ההסכם או בהליך משפטי בענייני משמורת, הסדרי ראייה (הסדרי שהות) ומזונות להורים פרודים.
נשמח ללוות אתכם בכל הליך הקשור בהורות חד מינית בעזרת ניסיון רב שצברנו בתחום ייחודי זה.